Monday 20 February 2012

Apam mekar berkembang

Ok x apam sy ni.. Mcm x jd la.. Indah rupa dr rase.. Adehhhh..
Sy x de mixer la.. Sy adun guna blander.. Hahaha bole ke!!!
Org lain adun 30mnt.. Sy 10mnt pon x smp.. Mn nak jadi... Betol tak.. Tp sy le kongsi resepi..


Resepi apam mekar

1 cawan nasi
2 cawan tepung beras
1 cawan gula putih
1 1/4 cawan air
1 sudu kecil yis
sepeket kecil eno

Caranya:
1. Blend nasi dengan air hingga halus kemudian masukkan sugar, tepung dan yis. Blend lagi hingga sebati. Masukkan ke dalam bekas dan tutup rapat. Perap lebih dari 3 atau 4 jam (Akak bancuh lewat tengah maalam kukus pukul 5 pagi).

2. Selepas diperap kacau perlahan dan masukkan eno, kacau sebati perlahan-lahan (warnakan kalau suka) dan biar sebentar.

3. Panaskan kukusan. Masukan ke dalam acuan-acuan kecil dan kukus selama 15 hingga 20minit dengan api kuat.

4. Boleh di makan dengan kelapa parut yang dikukus sebentar dan digaul dengan sedikit garam jika suka.


No comments:

Post a Comment