Sunday 11 September 2011

Asam Laksa

Saya yg gilakan asam laksa...love asam laksa to much...

1 bungkus laksa - direbus - sy beli yg dah siap punyer...
1 kg ikan kembung atau ikan selayang - disiang dan dicuci bersih - sy guna ikan kembung
1 liter air
5 biji cili merah - dibuang biji dan dikisar - sy lebihkan cili
5 biji cili padi -  dikisar - sy tambah
2 cm belacan - dikisar
5 ulas bawang merah - dikisar
3 ulas bawang putih - dikisar
5 keping asam gelugur - sy lebihkan sebab suka masam2
1 tangkai daun kesum - sy letak lebih sikit sebab suka bau dia...
2 kiub ikan bilis - sy tambah
garam secukup rasa

Cara-caranye...

Rebus ikan dan ambil isinyer sahaja. Isi ikan tadi dihancurkan kasar2 sahaja.
(sy ambil tulang ikan tu bersama air rebusan ikan tadi dan kisar halus kemudian ita tapis ambil airnyer sahaja. Air tu ita gunakan untuk dikisar bersama dgn bahan2 kisar....)

Masukkan air rebusa ikan dan isi ikan kedalam periuk.
Kemudian masukkan bahan2 yg dikisar, asam gelugur dan daun kesum.
Masak atau rebus bahan ini hingga kuah mendidih.
Masukkan kiub ikan bilis dan garam secukup rasa. 
Biar sehingga kuah merenih dan boleh lah dihidangkan bersama bahan2 ulam- ulaman.

No comments:

Post a Comment